Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı.


Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde kapsamlı değişikliklere gitti.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2025/02/20250222-1.htm

Yapılan değişiklikler:

Liselerde müdür başyardımcısı kadrosu kaldırıldı. Ancak halen görevi devam edenler, görev süreleri tamamlanıncaya kadar okul müdürü tarafından verilen ve kendilerine tanımlanmış olan görevleri yapmaya devam edecekler.

Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan meslek lisesi öğrencileri için yeni bir uygulama getirildi.

Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan öğrenciler, bir sonraki öğretim yılında bir işletme ile sözleşme imzalayarak eğitimlerine devam edebilecekler.

Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullara atanacak öğretmen ve yöneticilerin, Milli Eğitim Akademisi'nde Bakanlıkça belirlenen eğitimlere katılması zorunlu hale getirildi.

Özel eğitim ihtiyacı olan ve beden eğitimi dersine katılamayacak durumda olan öğrenciler için rapor alma zorunluluğu getirildi.

Yeni düzenlemeye göre, diplomasını kaybeden veya kullanılamayacak durumda olan öğrencilere yeni diploma verilmeyecek.Bunun yerine, öğrenim durumunu gösteren bir belge düzenlenecek.

Okullarda, alanı atölye ve laboratuvar öğretmenliği olan müdür yardımcısı bulunmaması durumunda, gerekli şartları taşıyan başka bir müdür yardımcısının bu görevi yürütebileceği belirtildi.

Türk Dili ve Edebiyatı ile Yabancı Dil derslerinde yapılacak sorumluluk sınavları, yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki aşamalı olarak gerçekleştirilecek.

Yabancı dil öğretmenleri için hizmet içi eğitim programı uygulanacak.

Yabancı uyruklu öğrencilerin denklik işlemleriyle ilgili olarak, ekim ayının sonuna kadar kayıt yaptırmaları halinde diploma almaya hak kazanacakları hükme bağlandı.

Engelli öğretmenler, özel eğitim ihtiyacı olan çocuğu bulunan öğretmenler ve süt izni kullananlar için haftalık ders programları özel olarak düzenlenecek.

Okul yöneticileri, öğretmenlerin performansını her öğretim yılında en az bir defa izleyerek değerlendirecek.

Öğrenci devamsızlık süresi artırıldı. Engelli öğrenciler için devamsızlık süresi 70 güne çıkarıldı.

Nakil ve geçiş işlemleri kolaylaştırıldı. Özellikle sağlık sorunları ve kamu görevi nedeniyle il değiştiren veliler için kontenjan şartı aranmaksızın nakil hakkı tanındı.

Kalfalık ve ustalık belgeleri artık dijital ortamda oluşturulacak ve e-Devlet sistemine aktarılacak.

Fiziki belge basımı yapılmayacak, kişiler belgelerini e-Devlet üzerinden yazdırabilecek.

Yetenek sınavıyla öğrenci alan bu okullarda, en az 10 öğrenci bulunmadan sınıf açılmayacak. Ancak ders yılı başladıktan sonra öğrenci sayısı azalsa bile eğitim devam edecek.

Yorum gönder

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال