Sınıf Geçme
- Daha önce öğrenci sene sonu ortalamasına bakılmaksızın en fazla 3 dersten sorumlu geçilebiliyorken şimdi ders ortalaması 50 olmak kaydıyla en fazla 3 dersten sorumlu olarak geçebilecek. Bu uygulama, 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak. Bu kapsamda bu yıl liseye başlayan 9'uncu sınıf öğrencilerine yeni Yönetmelik hükümleri uygulanacak, diğer sınıflar için eski uygulama sürecek
- Sınıf geçme ile ilgili önceki uygulamada öğrencilerimiz yıl sonu başarı ortalaması 50 ve üzeri olması durumunda başarısız olduğu ders sayısına bakılmaksızın doğrudan sınıf geçebiliyordu.
- Yeni uygulamada öğrenci sene sonu notu ortalaması 50 olmak kaydıyla en fazla 1 dersten doğrudan sınıf geçebilir.
Sınavlar
- Sınavlar,her alanın öğretim programlarında öngörülen ölçme ve değerlendirme ölçütlerine göre yapılacak. Sınavlar, cevaplarını öğrencinin oluşturduğu ve farklı bilişsel düzeylerdeki kazanımları ölçen oluşan yazılı yoklama şeklinde yapılacak.
- Eskiden sadece yabancı dil için yapılan yazılı ve uygulamalı sınav, artık Türk dili ve edebiyatı dersinde de yapılacak; böylece öğrenciler "okuma, yazma, dinleme konuşma" becerilerini geliştirmiş olacaklar.
- Önceki uygulamada yer alan "10 gün özürsüz toplam 30 gün devamsızlık yapan öğrenci sınıf tekrarına kalır." hükmü korunmakla beraber yeni uygulamada:
- Özürsüz devamsızlık yapan öğrenciler, devamsızlık gün sayısınca her bir gün için bir saat sosyal sorumluluk programına katılacaklar. (Sosyal sorumluluk, öğrencilerin okul içi veya okul dışı ortamlarda yapacakları kendilerini geliştirici, topluma katkı sağlayıcı, erdemli bir nesil yetiştirmeye yönelik gönüllü faaliyetlerdir. Örneğin kent estetiği, kent mobilyalarının iyileştirilmesi, yaşlı ziyareti, hayvan besleme, kedi barınağı yapma gibi...)
- Art arda 2 gün devamsızlık yapan öğrencinin velisi okula davet edilerek veliyle görüşülecek.
- Aynı zamanda "önleme müdahale ve yönlendirme komisyonları" kurularak öğrencilerin devamsızlık ve başarı durumları yakından takip edilecek. Kontrol kayıtlı süreğen hastalığı olan öğrencilere uygulanan 60 gün devamsızlık uygulamasına yatarak tedavi gören öğrenciler de dâhil edildi.
- Birinci dereceden yakınını kaybeden öğrenciler eskiden özürsüz 10 gün, toplamda 30 gün devamsızlık yapmaları durumunda sınıf tekrarı yapıyorken, yeni düzenleme ile birinci dereceden yakınlarını kaybeden öğrenciler için söz konusu süre, 40 güne çıkarıldı.
Spor liselerinde özellikle takım sporlarının oluşturulması düzenlemesinde bazı branşlarda kız öğrencilerin de takım kurma sayısına ulaşabilmeleri amacıyla kontenjan belirleme sürecinde kız ve erkek kontenjanlarının ayrı ayrı belirlenebilmesine yönelik de düzenleme yapılmıştır.